Spisesteder og oplevelser omkring Sorø Sø

På turen rundt på Sorø Sø og i lokalområdet er der mange spændende spisesteder og seværdigheder. Nogle af stederne kan du bestille mad og tage med ombord.

Spisesteder

Støvlet Katrines Hus
Restaurant tæt ved Sorø Sø og Kongebroen.

Krebshuset
Landevejskro ved Store Ladegårdsvej.

Café Tre Konger
Café i Sorø midtby.

Restaurant ParnasHuset
Del af Parnas Natur- & Aktivitetspark.

Hos Olsen på Sorø Torv
Smørrebrød

Kongebro bageri
Kaffe og brød

Cafe Storgade
Café midt på hovedgaden

Juice Club
Sandwich og juice, Holberg Arkaden

Krabasken
Restaurant, Holbergarkaden

Seværdigheder

Sorø Akademi

Oplev Sorø Akadami

Skolen Sorø Akademi er en af de seværdigheder, der først falder i øjnene, når turbåden Lille Claus præsenterer Sorø fra søsiden.

Sorø Akademi stiftedes år 1586 af Kong Frederik II. Den nuværende hovedbygning er opført 1822-27 efter brand. I dag fungerer stedet som offentlig gymnasieskole med kostafdeling. Foruden selve hovedbygningen strækker skolen Akademiet og stiftelsen Sorø Akademis besiddelser sig over skov og jord rundt om Sorø samt en række historiske bygninger i selve byen. Fx  Molbechs Hus, Ingemanns Hus, Klosterporten og ikke mindst Sorø Klosterkirke.

 

Sorø Klosterkirke

Oplev sorø klosterkirke

Sorø Klosterkirke er en af Danmarks største klosterkirker og blev opført af Cistersiensermunke på opfordring af Biskop Absalon, søn af Asser Riig fra Hvideslægten.

Kirken stod færdig år 1201, netop tidsnok til at Absalon blev gravlagt her. Kirken rummer  grave for en stor del af Hvideslægten, særligt tre danske konger Christoffer II  1332, Valdemar Atterdag 1375 og  dronning Margrethe’s søn Oluf 1387 . Dronning Margrethe selv blev gravlagt her efter eget ønske i 1412, men roskildebispen  Peder Jensen Lodehat bortførte Dronning Margrethes lig til Roskilde Domkirke 4. juli 1413.  Baron og norsk-dansk forfatter Ludvig Holberg, død 28. januar 1754, er ligeledes begravet i Sorø Klosterkirke. Hans tilknytning til Danmark og Sorø Akademi er historisk.

 

Fraterbrønden

fraterbroenden

Fraterbrønden er foruden dele af kirkegårdsmuren, Sorø Klosterkirke og Klosterporten det eneste, der er bevaret af det middelalderlige Cistersienserkloster.

 

Klosterporten

klosterporten

Klosterporten, Sorøs ældste bygning og Danmarks ældst beboede rummer i kælderen den celle, hvor Saxo siges at have skrevet sin “Danmarks Krønike”.

 

Feldskovpavillonen

feldskovpavillonen

Feldskovpavillonen ligger på sydsiden af Sorø Sø og ejes af Stiftelsen Sorø Akademi. Pavillonen med den smukke udsigt over Sorø Sø kan lejes til skovture. Pavillionen kaldes også den Poulsenske Pavillion.

 

Kongebroen

kongebroen

Ved Kongebroen med oversigt over Sorø Sø ligger Støvlet Katrines Hus. Navnet  tilskrives Christian VII’s elskerinde, og danner i dag rammen om en spændende gourmetrestaurant.

 

Parnas

Parnas Sorø

I efteråret 2015 genopstod ”Parnas”, der var kendt som et yndet udflugtsmål helt tilbage i 1700-tallet. Parnas Natur & Aktivitetspark drives som selskabsrestaurant i vinterhalvåret. Hele sommeren tilbydes café, restaurant og et bredt udvalg af udendørsaktiviteter, blandt andet søbad og Danmarks første huleby.