Om Sorø Bådfart

Historien bag skibsfarten på Sorø Sø og “Lille Claus”

Rutesejladsen på Sorø Sø går tilbage til 1870, hvor Smedemester Friis startede med en 9 meter lang dampbåd af jern. Båden hed Ægir og blev bygget på Nommesens maskinfabrik her i Sorø. Som nævnt blev den overtaget af aktieselskabet Parnas og fik en benzinmotor, da passagererne nær blev skoldet af dampen fra maskinen.

Ægir og dens søsterskib Ran, en klinkbygget træbåd som kom til i 1905, klarede sejladsen helt frem til 1971 kun afbrudt af brændstofproblemer under verdenskrigene. Under 1. Verdenskrig ordnede man det ved at ansætte folk til at ro Ran til Parnas, men under 2. Verdenskrig måtte man forsyne Ægir med en elektromotor, som kunne klare turen frem og tilbage på en opladning.

I 1997 forlod Lille Claus kanalrundfarten i København for at føre de stolte traditioner videre på Sorø Sø. Da havde tursejladsen ligget stille i 26 år.

om soroe bådfart

Besætningen

Hos Sorø Bådfart gør vi skippere, dæksmænd og -kvinder vort bedste for at give dig og dine venner, familie og kolleger en god og mindeværdig oplevelse. Tøv ikke med at spørge. Vi glæder os til at se jer ombord!

Med venlig hilsen

Sorø Bådfart.